Dodelijk trio bedreigt wereldwijde oceanen

03 October 2013 | News story

Wetenschappers maken zich ernstig zorgen over de opeenstapeling van problemen voor de wereldwijde oceanen. Het merendeel van deze belasting wordt veroorzaakt door mensen.

In een vandaag gepubliceerd onderzoek noemen de wetenschappers verzuring en opwarming als belangrijkste problemen. Ook de zuurstofvoorraad van de oceanen holt hard achteruit. Experts voorspellen dat in 2100 tot 7 procent van de zuurstof in het water verloren zal zijn. Het is echter juist de combinatie van deze drukfactoren – het “dodelijke trio” - die het leven in de oceanen in gevaar brengt, zo hebben de onderzoekers ontdekt.

“Het vermogen van de oceanen om als klimaatbuffer te fungeren komt hierdoor in het gedrang”, waarschuwt Dan Laffoley van de International Union for Conservation of Nature (IUCN). “Om dit te voorkomen zullen regeringen wereldwijd gerichte actie moeten ondernemen om hun uitstoot van CO2 te beperken. Met de huidige doelstellingen redden we het niet.”

Het rapport van de International Programme on the State of the Ocean (IPSO) en IUCN is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Marine Pollution Bulletin.
 


This image shows the courtship behavior of Indian Bull frogs (Holobatrachus tigerinus). During the monsoon, the breeding males become bright yellow in color, while females remain dull. The prominent blue vocal sacs of male produce strong nasal mating call.