Nederlandse bedrijven sluiten partnerschap tegen ontbossing

19 November 2013 | News story

Vier Nederlandse bedrijven gaan de strijd aan tegen klimaatverandering door tropische ontbossing te voorkomen. Dit maakten ze bekend tijdens de VN-klimaattop in Warschau. Het partnerschap tussen Eneco, Essent, Desso en FMO is een initiatief van Platform Biodiversiteit, Ecosystemen & Economie.

De kap van tropische bossen voor onder andere grootschalige plantages zorgt voor een vijfde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. “Bedrijven hebben hier een groot aandeel in”, aldus Jan Willem den Besten van IUCN NL. “Met dit partnerschap willen we dit aandeel terugbrengen door gebruik te maken van het klimaatinstrument REDD+. ”

REDD+ zorgt voor financiering voor lokale gemeenschappen zodat zij hun bossen niet verkopen of verpachten aan plantage-eigenaren. Het plan van de vier bedrijven is om gezamenlijk te investeren in een of meerdere REDD+ projecten.

Naar verwachting gaat het eerste pilotproject begin 2014 van start in Ethiopië of Indonesië. Dit project moet niet alleen bijdragen aan het terugdringen van klimaatverandering, maar ook aan de lokale biodiversiteit en het welzijn van lokale gemeenschappen. In eerste instantie zal de totale investering van de bedrijven waarschijnlijk 700.000 dollar of meer zijn.

Het partnerschap, getiteld de REDD+ Business Initiative, komt voort uit het Platform Biodiversiteit, Ecosystemen & Economie (Platform BEE) van IUCN NL en ondernemersorganisatie VNO-NCW. Het ministerie van Economische Zaken draagt bij aan de financiering. De uitvoering gebeurt in samenwerking met het Althelia Klimaatfonds.

Op 31 oktober tekenden Platform BEE en de vier bedrijven een Memorandum of Understanding met het Althelia Fonds. Een samenvatting hiervan is te downloaden via het menu rechts.


This image shows the courtship behavior of Indian Bull frogs (Holobatrachus tigerinus). During the monsoon, the breeding males become bright yellow in color, while females remain dull. The prominent blue vocal sacs of male produce strong nasal mating call.